Elefanţii se feresc de aceste cutii galbene suspendate. Ce se află în interiorul fiecăreia? Uimitor!

Click pe Share pentru a distribui şi prietenilor tăi! Îţi mulţumim! :)

În vremurile noastre, acolo unde temerarii elefanţi africani îşi fac veacul trăiesc şi foarte mulţi oameni, iar convieţuirea în armonie a acestor două specii diferite poate fi destul de dificilă uneori. În Kenya, cel mai mare conflict dintre oameni şi aceste animale uriaşe îl reprezintă faptul că elefanţii dau iama adeseori în fermele localnicilor şi se hrănesc cu culturile acestora.

Hesron Nzumu este un lider important al comunităţii africane din Sagada, Kenya, ce locuieşte în apropierea Parcului Naţional Tsavo. Familia sa a avut culturi în acea zonă de generaţii întregi, însă el a fost la un pas să întrerupă această tradiţie datorită elefanţilor care veneau şi distrugeau tot. Datorită faptului că elefanţii sunt animale ierbivore, atunci când întâlnesc o fermă locală aceştia nu pot rezista impulsului de a devora tot ceea ce găsesc în cale.

Elefanţii de  aici trăiesc în deplină libertate, nefiind îngrădiţi de niciun fel de bariere şi astfel ei pot migra spre zone diferite unde găsesc aceste mici culturi. O singură vizită a unui grup de elefanţi poate distruge plantaţiile ce ar fi putut asigura hrana pe un an de zile pentru o familie de localnici. Din acest motiv aceşti oameni trebuie să se protejeze, însă de cele mai multe ori rezultatul poate fi chiar fatal atât pentru ei cât şi pentru animale. Cel mai bun lucru ar fi găsirea unor căi nonviolente care să protejeze fermele locale.

Pentru a încerca să găsească cea mai bună soluţie, organizaţiile „Save the Elephants” şi “Disney Conservation” au apelat la ajutorul albinelor deoarece în proiectul iniţiat în Sagada, în urma unor studii detaliate, s-a constatat faptul că uriaşii elefanţi sunt speriaţi de aceste micuţe creaturi. Totul a început atunci când cercetătorii de la Asociaţia „Save the Elephants”, ghidaţi de un localnic, au decis să exploreze un teritoriu din partea nordică a Keniei. Acolo ei au observat că majoritatea copacilor fuseseră dărâmaţi de aceste animale puternice, însă unul singur rămăsese neatins.

Toată lumea a încercat să caute o explicaţie pentru acest fapt şi curând au observat că în acel arbore se afla un stup de albine. Explicaţia localnicului ce îi însoţea a fost lămuritoare – elefanţii se tem de albine. Pentru a fi siguri că acest lucru este adevărat, cercetătorii de la „Save the Elephants” şi de la “Disney Conservation” au realizat câteva experimente pentru a vedea dacă elefanţii fug de albine şi dacă pot emite sunete de avertizare pentru alţi elefanţi din apropiere atunci când întâlnesc aceste insecte.

La început a fost localizată o familie de elefanţii ce se odihnea la umbra răcoroasă a unor copaci. În acel loc apoi au fost amplasate microfoane ascunse care urmau să înregistreze glasurile acestora şi o boxă wireless. Când totul a fost pregătit şi în boxă a început să se audă zumzetul puternic al albinelor, niciun moment nu a fost scăpat din vedere. Vizualizând imaginile video şi ascultând înregistrarea audio cercetătorii şi-au dat seama că instinctele nu le-au fost înşelate. Elefanţii nu numai că se temeau de albine părăsind zona şi scuturându-şi puternic urechile mari pentru a le îndepărta, ci îşi şi avertizau semenii în privinţa pericolului printr-un murmur specific.

Folosindu-se de această minunată descoperire, localnicii şi-au construit garduri de protecţie ce încorporau mai mulţi stupi de albine. De exemplu, în jurul unui teren de aproximativ 2 acri erau folosiţi 12 stupi meticulos legaţi între ei cu o sârmă groasă. În momentul în care elefanţii încercau să dea năvală în culturile oamenilor, ei se loveau cu pieptul de această sârmă, alarmând astfel albinele ce populează stupii. Fiind deranjaţi de aceste insecte, elefanţii se retrăgeau de urgenţă.

Această modalitatea de rezolvarea a acestui conflict a avut nenumărate efecte pozitive. Unul dintre acestea fiind reprezentat de mierea dulce produsă de albine care este depozitată în borcane etichetate cu sigla „Save the Elephants” şi vândută pentru finanţarea acestui proiect minunat. Pe parcursul a trei ani de studii în Taita Taveta, Kenya, sute de de elefanţi au încercat să invadeze fermele protejate de aceste garduri speciale în care albinele stăteau de gardă. Aceste garduri defensive au oprit cu succes 80% din încercările elefanţilor de a distruge culturile localnicilor.

Sursa: SAVE THE ELEPHANTS via Youtube

Autor text: LiveBiz.ro

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:


Copyright 2025 LiveBiz.ro - Toate drepturile rezervate
LiveBiz - Videoclipuri, Ştiri şi Articole din întreaga lume