Seminţele arborelui de fistic sunt printre preferatele multora dintre noi iar pentru a le avea pe masa noastră trebuie neapărat să mergem la supermarket şi să le cumpărăm. O idee genială este însă aceea de a avea propriul nostru arbore de fistic în casa sau grădina noastră, iar după un timp să ne bucurăm de fructele culese din el.
Cine nu şi-ar dori să aibă acasă un arbore de fistic în grădină şi să se bucure în fiecare zi de frumuseţea lui? Acest lucru poate fi după cum vedem la îndemâna tuturor şi urmărind pas cu pas acest filmuleţ ne va fi foarte uşor să ne realizăm şi acest vis.
Pentru început decojim cu mare grijă seminţele de fistic pe care dorim să le punem să germineze şi le dăm drumul într-un pahar cu apă. Acolo vor sta 24 de ore iar a doua zi deja vom vedea diferenţa: sunt umede, puţin mai moi şi cu un volum mărit faţă de cele care nu au avut acest privilegiu.
A doua zi va trebui să le pregătim toate condiţiile pentru ca seminţele să poată germina la capacitate maximă şi anume întuneric, umiditate şi o temperatură potrivită. Punem într-un vas un şerveţel de bucătărie care are capacitatea de a păstra umiditatea, peste care vom aşeza toate seminţele una lângă alta. Îndoim marginile şerveţelului pentru „a împacheta” înăuntru seminţele de fistic peste care vom turna apă având grijă ca şerveţelul să fie mereu umed. Vasul îl vom aşeza pe pervazul ferestrei sau în alt loc din cameră unde temperatura este optimă.
După patru zile vom observa că unele dintre seminţele de fistic deja au încolţit. După alte câteva zile vom observa că toate seminţele au încolţit şi plăntuţele stau să crească. Pasul următor este plantarea lor în ghivece înguste dar destul de adânci sau chiar într-un pet de plastic pentru a permite dezvoltarea normală a plantei.
În ghiveci vom pune pământ afânat, fertil pentru ca viitorul arbore de fistic să se poată hrăni corespunzător. Cu un creion facem un orificiu în sol iar acela va fi locul în care vom pune sămânţa germinată având grijă să nu rupem mugurul fraged.
Ghiveciul va fi udat şi aşezat la fereastră unde are acum suficientă lumină pentru a creşte. Au trecut deja cincisprezece zile iar copăcelul nostru a crescut la o înălţime de aproximativ zece centimetri şi va fi cu siguranţă punctul de atracţie din casa noastră. Prietenii veniţi în vizită vor fi uimiţi de acest lucru şi ne vor urma punând în practică această idee deosebită.
Sursa: La Huertina De Toni via Youtube
Autor text: LiveBiz.ro